Op het vermaarde poëziefestival Het Tuinfeest – en een feest was het! – heeft Wibo Kosters zijn debuutbundel Inwoner gepresenteerd. Het is niet veel dichters gegeven om op het hoofdpodium hun bundel te presenteren met voorafgaand dichteres Judith Herzberg en na de presentatie Freek de Jonge. Niet veel? Zeg maar rustig: niemand tot nu toe.

De manier waarop Wibo een uitgever zocht is al een verhaal op zich. De datum van de presentatie stond al vast, maar er was nog geen bundel en geen uitgever. Maar eens navragen op Facebook dan en dat leverde een match op met Uitgeverij Anderszins; de naam zegt het al.

Inwoner is een dichtbundel over een fictieve stad, waarin de dichter van observator tot deelnemer verandert. Precies zoals het Wibo Kosters verging in de stad waar hij stadsdichter van is: Deventer. De gedichten zijn op meerdere manieren de moeite van het lezen waard: creatief taalgebruik, mooie beelden en herkenbare situaties op een verrassende manier beschreven. Door de samenwerking met zijn eveneens creatieve broer Bas Kosters (bekend modeontwerper en illustrator) ziet de bundel er ook nog eens heel bijzonder uit. De illustraties zijn zo apart dat de uitgever er meteen een kaartenset van heeft laten maken.

Wibo overhandigde de eerste exemplaren aan zijn broer en tante Joke. Waarna hij vervolgens nog een visitekaartje afgaf en een krachtige voordracht neerzette. Na afloop werd er gesigneerd. Een debuutbundel waarvan in de eerste week al 100 exemplaren zijn verkocht, ook dat is uitzonderlijk. Ons advies: houd die Wibo Kosters in de gaten, koop zijn bundel en ga vooral naar een van zijn optredens.

Presentatie Inwoner