Uitgeverij Anderszins geeft levensverhalen uit, die op de een of andere manier meer zijn dan een persoonlijk relaas. Natuurlijk zijn ze in de eerste plaats een verhaal over iemands leven, maar een historische context of bijzondere gebeurtenissen maken het aantrekkelijker voor een lezer. Het gaat vrijwel altijd om een volstrekt onbekende auteur en daardoor valt het niet altijd mee een brede lezersgroep te vinden. Dat is jammer want de verhalen zijn het lezen zeer waard.

Vandaag ontvingen we de recensie van NBD Biblion, op deze beschrijvingen baseren de bibliotheken hun aankoopbeleid. Blij werden we, want de recensent wist Verlangen naar Swier, het bijzondere boek van Wim Dubois op waar de te schatten. ‘Een zeldzaam mooie beschrijving van een geboren verteller’, kijk daar worden we blij van. Dit boek verdient inderdaad heel veel lezers.

Hier volgt de tekst van de recensie:

Verlangen naar Swier : het verhaal van een Rotterdamse jongen die tijdens de oorlog naar Limburg werd
gestuurd / Wim B. Dubois. – Ermelo : Uitgeverij Anderszins, 2019. – 192 pagina’s ; 22 cm.
Het mooie van dit type verhalen is dat het zo intens duidelijk wordt hoe het leven in slechts een paar decennia totaal veranderd is. Je reist naar een onvermoed verleden, zeker met een geboren verteller als deze volslagen onbekende auteur. Hij maakt als jochie uit een eenvoudig gezin het bombardement van Rotterdam mee. Later komt hij als stads bleekneusje tijdens de vakantiemaanden terecht in Swier, een gehuchtje ten westen van Kerkrade, en moet meewerken op het land. Een fijnzinnige beschrijving van zodanige aard dat je het lezend zelf meemaakt: de sfeer in het dorpje, het boerenwerkzaamheden in deze tijd van paard-en-wagen en zelfvoorziening, het leven in een Limburgs boerengezin, bestaande uit de boerin (‘madam’), haar tweede echtgenoot (vroeger knecht op de boerderij) en de mooie eenzame Tonia, die – helaas! – veertien jaar ouder is dan Wim. Tussen Tonia en de auteur ontstaat een relatie die zich tijdens de vele mooie zomervakanties steeds verder ontwikkelt tot meer dan vriendschap alleen, met op de achtergrond de bezetting en vervolgens de bevrijding. Dit was (en is) het leven zelf! Zeldzaam mooie beschrijving van het leven op het platteland tijdens de jaren veertig, die zeker niet alleen voor Limburgers interessant is.
Recensent: Drs. H.H.M. Meyer