De zeven mannen van Het Sluisje

Bert Euser

Als de namen van de slachtoffers onbekend blijven en achtergrondkennis ontbreekt, wordt inhoudsvol herdenken bemoeilijkt. 

Op 11 oktober 1944 vond een tragedie plaats in buurtschap Het Sluisje. De avond ervoor was een Duitse militair omgekomen doordat hij in aanraking kwam met een stroomkabel die over de weg lag. Hoe die kabel daar terechtkwam is tot op vandaag onduidelijk.

De Duitse overheerser nam wraak en stelde een voorbeeld door een dag later zeven mannen te executeren die er vlakbij woonden of werkten. Over hen gaat dit boekje. Nabestaanden vertellen wat zij weten van deze ingrijpende gebeurtenis en hoe het hun leven heeft beïnvloed.

Het Sluisje is landelijk bekend geworden door De Vergelding, een dorp in tijden van oorlog, geschreven door Jan Brokken. Bert Euser deed hiervoor het vooronderzoek.

Bert Euser (1948) is bedrijfseconoom, werkzaam als ondernemer en was naast zijn ondernemerschap meer dan 30 jaar actief als raadslid en wethouder. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam staan.

Met een voorwoord van Jolanda de Witte, burgemeester Albrandswaard en foto’s van Kor van Pelt.

Hardcover, € 18,95
84 blz.
15 × 22, met foto’s
ISBN 978-94-92994-09-7

Bert Euser (1948) woont sinds 1952 in Rhoon. Hij is bedrijfseconoom, nog altijd werkzaam als ondernemer en was naast zijn ondernemerschap meer dan 30 jaar actief als raadslid en wethouder. Over zijn ervaringen in de lokale politiek en zijn onderzoek naar lokale politieke partijen heeft hij diverse publicaties op zijn naam staan: Lokale Leiders. De opkomst van de geuzendemocratie (Augustus, Amsterdam 2009), Geuzen aan de macht. Doorbraak van lokale partij (Stichting Politieke Academie Amsterdam, 2015). Burgers doen het samen, over de opkomst van de participatiedemocratie (Wihold, 2018).

In zijn vrije tijd doet hij lokaal historisch onderzoek. Zo deed hij vooronderzoek voor De vergelding. Een dorp in tijden van oorlog, het – geanonimiseerde – landelijk bekende boek over de zeven mannen van Het Sluisje, dat door Jan Brokken werd geschreven (Atlas Contact, 2013). Over deze zeven mannen – maar nu met naam en toenaam- gaat De zeven mannen van Het Sluisje. Op dit moment is hij o.a. bezig met onderzoek naar de psychiatrische inrichting Maasoord in oorlogstijd.

Preview nog niet beschikbaar

Bestel nu

Hardcover, € 18,95
84 blz.
15 × 22, met foto’s
ISBN 978-94-92994-09-7